Topul creşterilor de pe bursă după primele 11 luni

Actiunile Farmaceutica REMEDIA (RMAH) s-au apreciat cu 15% in primele 11 luni ale lui 2013, se arata in editia din 2.12.2013 a Ziarului Financiar.

Titlurile Impact Developer & Contractor, Cemacon, Transilvania Construcţii şi UAMT Oradea au adus în acest an cele mai mari câştiguri de pe bursă, reuşind să crească averea investitorilor care au mizat pe ele de două până la patru ori numai în primele 11 luni din 2013.

Vedeta anului a fost de departe dezvoltator imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), ale cărui titluri s-au dublat numai în ultima lună şi au adus de la începutul anului un câştig de 297%. Acest câştig putea fi obţinut de un investitor care intuia corect că firma va fi preluată de un investitor care doreşte să o restructureze, respectiv omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ale cărui achiziţii de titluri Impact au urcat puternic cotaţia acestor acţiuni.

Puţini investitori s-au încumetat însă să cumpere titluri Impact având în vedere pierderile semnificative înregistrate de companie în ultimii ani.

Acţiunile producătorului de blocuri ceramice Cemacon (CEON) au urcat în primele 11 luni cu 140% pe fondul intrării în acţionariat a fondului de investiţii KJK Fund şi a firmei Andrei & Andrei Consultanţă, a fondatorului Casei de Insolvenţă Transilvania Andrei Cionca, care au reuşit să convingă principalul creditor, BCR, să restructureze datoriile de 30 de milioane de euro pe care compania nu le mai putea plăti la  timp.  Acesta era însă un pariu foarte riscant, pentru că dacă firma intra în insolvenţă acţionarii Cemacon ar fi putut să-şi piardă toţi banii.

Titlurile firmei de construcţii Transilvania Construcţii din Cluj (COTR) s-au dublat de la începutul anului pe fondul luptei dintre acţionari pentru preluarea societăţii. în primă fază SIF Banat-Crişana a plătit un premium consistent faţă de preţul titlurilor din piaţă pentru a cumpăra de la Gabriela Timofte o participaţie de 29% prin care a preluat controlul societăţii, pentru ca ulterior Mircea Timofte să plătească un premium adiţional de 24% pentru a răscumpăra pachetul de control de la SIF BanatCrişana. Foarte puţini investitori au reuşit să profite de pe urma creşterii acestor titluri, deoarece sunt puţin tranzacţionate, iar perspectivele privind o revenire a sectorului de construcţii erau reduse.

O altă acţiune, care a dublat în acest an banii investitorilor a fost cea a producătorului de piese auto UAMT Oradea (UAM), care a crescut pe fondul rezultatelor în creştere pe care le-a raportat. Astfel, după primele nouă luni, compania, care se bazează pe comenzile venite de la Dacia, şi-a majorat profit de patru ori, la 7,5 mii. lei, iar vânzările au crescut cu 27%, la 94,5 mii. lei.

Dintre titlurile lichide de pe bursă Fondul Proprietatea (FP) a reprezentat cel mai bun pariu, acestea aducând un câştig de 60% în primele 11 luni din acest an ca urmare a presiunilor exercitate de principalul ac23 % este creşterea consemnată de indicele BETîn primele 11 luni ale anului, cel mai mare avans din 2009.

ţionar, fondul de hedging american Elliott, asupra adminstratorului Franklin Templeton pentru reducerea discountului faţă de activele fondului, care a ajuns în prezent la 22% faţă de aproape 50% la începutul anului.
Acţiunile farmaceutice, precum Antibiotice Iaşi şi Biofarm Bucureşti, au adus investitorilor randamente mult peste cele ale pieţei, de 82,2% şi respectiv 47%, acesta fiind unul dintre puţinele sectoare din economie care au continuat să crească. Titlurile Băncii Carpatica (BCC) au crescut de asemenea cu 80,9% în acest an, pe fondul provizioanelor mai mici pentru credite neperformante care au ajutat profitul băncii.

Bursa a marcat creşteri importante în noiembrie, de 4,4% pe indicele BET şi de 12,2% la nivelul indicelui BET-FI. Vedeta lunii a fost SIF Muntenia, ale cărei titluri au urcat cu 22,2% în noiembrie, urmată de cele ale SIF Moldova şi SIF BanatCrişana, care au sărit cu fiecare cu 16%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia şi SIF Transilvania au marcat aprecieri de 12,4% şi respectiv 10,5%.

Distribuie
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Alte noutati