Prețul unei acțiuni Farmaceutica REMEDIA (simbol www.bvb.ro: RMAH) era de 0,282 lei în data de 14 martie 2014 scrie Ziarul Financiar din 17.03.2014.
Scăderile de pe bursă s-au accentuat în ultima săptămână, când indicele BET al celor mai importante zece companii de pe bursa locală a pierdut 3,8%, adăncindu-şi astfel scăderea faţă de finalul anului trecut la 5,5%. Astfel, cel puţin până acum, speranţele celor care mizau pe un an 2014 măcar la fel de bun ca 2013 pe bursă au fost sfărâmate de realitate.
Bursa a debutat în 2014 sub auspicii favorabile: pieţele din SUA si Germania erau la maxime istorice, iar indicele BET venea după o creştere de 26% în 2013, cea mai bună din ultimii patru ani, şi mai ales după listarea Romgaz şi o serie de tranzacţii importante derulate în ultimele luni ale anului (plasamentele de la Petrom şi Transgaz, oferta de obligaţiuni a Transelectrica) în urma cărora fondurile de investiţii străine deveniseră destul de atente la ce se întâmplă pe piaţa de la Bucureşti.
Evoluţiile pozitive au ţinut însă doar o săptămână, până pe 10 ianuarie, când indicele BET a atins maximul ultimilor cinci ani şi jumătate (6.600 de puncte), după care pe bursă au început să apară corecţiile, mai întâi timid, iar în ultimele săptămâni tot mai puternice. Astfel, după ce a pierdut 1,77% în ianuarie şi a recuperat 0,89% în februarie, indicele BET a pierdut 4,66% de la începutul lunii martie, în doar două săptămâni, iar faţă de maximul din ianuarie s-a corectat cu 7%.
Scăderile s-au accentuat după izbucnirea conflictului din Ucraina prin ocuparea Crimeii de către Rusia, la finalul lunii februarie. Creşterea tensiunilor politice dintre Rusia şi puterile occidentale a determinat corecţii puternice pe pieţele de capital din întreaga lume, dar bursele din regiune au fost printre cele mai afectate. Bursa americană are o scădere de 1% faţă de finalul lunii februarie, cea din Germania a pierdut 6,6%, iar cea din Rusia s-a prăbuşit cu 16%.
”La nivel internaţional, bursele au consemnat scăderi mai mari în ultimele zile datorită în principal temerilor privind problemele din Ucraina şi unor semnale economice mai slabe în China”, spun analiştii firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Pe bursa locală, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 4,4% în ultimele două săptămâni, OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 5,1%, iar BRD a pierdut 6,9%. în cazul SIF-urilor, scăderile sunt şi mai mari, ajungând până la 10% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF 1) şi 17,4% în cazul SIF Transilvania (SIF 3). Cele două SIF-uri au fost taxate puternic de investitori după ce au propus nedistribuirea de dividende din profiturile obţinute în 2013. SIF-urile care au propus în schimb dividende consistente, au rezistat bine şi pe bursă. Astfel, SIF Oltenia (SIF 5) are o corecţie de doar 0,6% de la începutul lunii, iar SIF Muntenia (SIF 4) are un câştig de aproape 3%. SIF Muntenia ar putea distribui până la 85% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende, iar la SIF Oltenia rata de distribuire este de 71%.
Faţă de finalul anului trecut, scăderile principalelor acţiuni sunt şi mai mari.Petrom are minus 8,3%, iar BRD are o scădere de 9,4%. Campioanele scăderi lor sunt însă Nuclearelectrica (SNN) şi SIF Transilvania (SIF 3) cu pierderi de circa 22%.
În total, 38 dintre cei 79 de emitenţi tranzacţionaţi anul acesta pe bursă au scăderi de peste 5% şi doar 16 au creşteri de peste 5% de la începutul anului, însă creşterile sunt în general pe acţiuni puţin lichide. Campionul creşterilor este şi anul acesta dezvoltatorul imobiliar Im pact (IMP), cu un avans de 47%. Dintre acţiunile lichide, cea mai bună evoluţie a avut-o Transgaz (TGN), cu un avans de 2,2%, deoarece investitorii se aşteaptă la dividende consistente şi anul acesta.