Remedia, partener al BD Rowa, a lansat primul Robot Smart pentru farmacii; Compania estimează cel puțin 10 instalări de roboți, anul viitor

Farmaceutica Remedia (simbol bursier RMAH) are, de anul acesta, un parteneriat cu firma BD Rowa pentru a distribui o soluție de automatizare pentru farmacii în România, Bulgaria și Moldova. Compania a lansat, astăzi, primul Robot Smart pentru farmacii și estimează cel puțin 10 instalări de astfel de roboți, anul viitor.

Remedia cumpără roboții și îi recomercializează în nume propriu, asigurând și serviceul și mentenanța.

Valentin Țăruș, președinte-director general al Farmaceutica Remedia și acționar cu 84,3%, ne-a declarat: “Ne bucurăm că deschidem un capitol nou în istoria dezvoltării farmaciilor. Farmacia viitorului are nota de digitalizare, de schimbare a conceptului de business, bazându-se pe mult mai multă rigurozitate, având capacitatea de a evita orice eroare posibilă.

Am deschis această primă farmacie care are instalat un robot BD Rowa, pentru a oferi o demonstrație pentru potențialii și viitorii clienți. Există interes, avem deja contacte în curs de derulare și estimăm că, anul viitor, vom reuși să realizăm cel puțin 10 instalări de roboți.”

BD Rowa ofera solutii personalizate pentru rezolvarea problemelor cu care sunt confruntate farmaciile: – reducerea spatiului de depozitare; – automatizarea introducerii produselor in stoci; – scurtarea timpilor de colectare a produselor; – implicit timp sporit pentru consilierea pacientilor / supravegherea sustragerilor produselor expuse in oficina; – inventare automate; – acuratete in gestionarea stocurilor, trasabilitate asigurata prin eliminarea erorii umane; – riguroasa respectare a FEFO -> reducere pierderilor din expirate; – economii, eliminarea furturilor; – spatiu suplimentar pt expunere; – satisfactia clientilor si a personalului- reduce timpul de asteptare al clientilor; – scurta amortizare a investiei.

În funcție de dimensiuni și capacitate, robotul poate costa de la 60.000 de euro, unele soluții ajungând și la 200.000 de euro.

În Danemarca, 80-90% din farmacii sunt automatizate, în Germania, una din trei farmacii a apelat la această soluție, iar, în Ungaria, sunt deja 60 de roboți instalați de la BD Rowa, ne-a precizat Valentin Țăruș: “Suntem optimiști că, și în România, această soluție va da rezultate. Nu e doar o tehnologie, e o soluție pe care Remedia și BD Rowa o oferă partenerilor pentru a-și rezolva problemele legate de spațiu. Cu ajutorul ei, se realizează o densitate mare de depozitare pe metru pătrat, pentru ca stim că farmaciile sunt, în general, în locuri unde chiria costă mult. Robotul dă posibilitatea farmacistului de oferi timp pentru pacient. Farmacistul nu mai este nevoit să meargă în spate să caute produsul, poate aloca timpul pentru a discuta cu clientul despre probemele de sănătate pe care le are, despre efectele secundare ale medicației, mutând atentia farmacistul spre pacient.”

Conform unor studii făcute în Italia, robotul BD Rowa este o soluție care se amortizează în 3-4 ani de zile.

Valentin Țăruș ne-a mai spus că Remedia are un an bun și estimează că 2021 se va încheia cu un profit spre un milion de euro.

Domnia sa ne-a spus despre parteneriatul cu BD Rowa: “Este un parteneriat comercial. Noi cumpărăm acești roboți și îi vindem în nume propriu. Remedia asigură și serviceul. Bineînțeles se face și un contract de mentenanță. Cine investește în asemenea soluție, de ordinul zecilor de mii de euro, vrea să aibă și garanții. Firma BD Rowa a dezvoltat cel mai performant sistem de service de pe piață, în care clientul nu trebuie să se intereseze nici de piese de schimb, nici de tehnicieni, ci știe doar un număr de telefon la care apelează și are un termen în care se asigură, online, dar și prin intervenții directe, remedierea eventualelor defecțiuni care apar foarte rar.

Sunt 11.000 de roboți BD ROwa instalați în lume, din Noua Zeelandă până în Argentina, iar peste 92% din deficiențe se reezolvă prin intervenții online. Este factorul care a asigurat ca Rowa să fie numărul unu pe piața de roboți de farmacii.”

Cu 11.000 de roboti instalati în 55 de țări, BD Rowa este în prezent leader mondial în soluții automatizate pentru depozitarea și distribuirea produselor farmaceutice. Compania are o cotă de piață de 60-65% la nivel global.

Pablo URBINI, lider regional de vânzări pentru Europa de Est la BD Rowa, a spus că farmaciile din lume nu au personal suficient și că robotul ajută farmaciștii să se concentreze pe clienți. Acesta spune că automatizarea nu va duce la concedieri. Un studiu făcut în Italia pe 100 de farmacii automatizate și 100 de farmacii neautomatizat comparabile a arătat că cele automatizate au performanțe financiare mai bune, au arătat reprezentanții BD Rowa.

Francesco TRECATE si Pablo URBINI, reprezentanti BD Rowa

Compania Rowa a fost achiziționată de Becton Dickinson în 2015 pentru a completa portofoliul cu soluții de management medical la nivel de grup. Rowa este un producător german de depozitare automatizata pentru farmacii, înființat în 1996, în prezent lider mondial de soluții pentru stocarea și eliberarea medicamentelor, cu peste 10.000 de instalații în peste 50 de țări.

Becton Dickinson este integrat pe verticală, având soluții robotizate și digitale care răspund nevoilor întregului lanț de aprovizionare, de la roboți pentru depozitarea testelor de laborator, distribuirea produselor cu mișcare medie/lentă în centrele de distribuție și farmaciile online până la roboți pentru depozitarea și eliberarea medicamentelor in farmacii.

Sursa: Financial Intelligence 

Distribuie

Alte noutati

Business-ul la el acasă 2023

REMEDIA a organizat a șaptea ediție a evenimentului ”Business-ul la el acasă”, eveniment dedicat cunoașterii companiei, după o pauză de 3 ani. Farmaceutica REMEDIA S.A.