Farmaceutica REMEDIA S.A., în parteneriat cu BAXTER sustine cei 2000 de pacienţi cu hemofilie

Pentru creşterea accesului la tratament şi implicit a calitaţii vieţii acestor bolnavi, Farmaceutica REMEDIA S.A. sprijină asociatiile de pacienti pentru creşterea alocării bugetare pentru aceasta boala, devenind un prieten traditional al Asociaţiei Române de Hemofilie .

În parteneriat cu Baxter, Farmaceutica REMEDIA S.A. a fost unul dintre sponsorii Simpozionului organizat de Asociatia Romana de Hemofilie cu ocazia Zilei Internaţionale a Hemofiliei in 15 aprilie 2011.

In România nu se ştie numarul exact al bolnavilor de hemofilie, pentru ca nu există un Registru Naţional. Asociaţiile de pacienţi şi autorităţile vorbesc de cifre cuprinse între 1000 şi 2000 de persoane care suferă de această boală rară. Se ştie însă că în România tratamentul unui pacient este de cca 0,5 unităţi per capita, în timp ce media este de cca 2,2 unităţi. Pentru comparaţie, în Ungaria, ţară cu nivel socio-economic comparativ cu al României, se alocă pentru hemofilie 3% din bugetul casei de asigurări. Altfel spus, tratamentul este de 7,1 unităţi per capita, cifră ce situează Ungaria pe locul patru în Europa. Toate aceste date au fost prezentate la Simpozionul organizat de Asociaţia Română de Hemofilie cu ocazia Zilei Internaţionale a Hemofiliei.

Cu aceasta ocazie, organizatorii au anunţat şi constituirea parteneriatului cu asociaţia omoloagă din Ungaria – Twinning Program. Prin această ”înfrăţire” cele două organizaţii urmăresc una să înveţe, iar cealaltă să împărtăşească din experienţă, astfel încât pacienţii cu hemofilie din România să-şi îmbunătăţească accesul la tratament şi, implicit, calitatea vieţii.

Alături de reprezentanţi ai pacienţilor din România şi Ungaria, la simpozion au participat doamna profesor doctor Margit Şerban, preşedinte de onoare al Asociaţiei Romane de Hemofilie. Doamna profesor i-a asigurat pe pacienţi de tot sprijinul său, ca medic şi şi-a exprimat speranţa ca modelul Ungariei va fi implementat şi de oficialii din ministerul român al sănătăţii.

Consilierul ministrului Sănătăţii, dr. Andrei Kozma, a menţionat intenţiile Ministerului de a aloca mai mulţi bani pentru pacienţii cu hemofilie şi de a îmbunătăţi accesul la tratament prin procurarea de preparate mai ieftine, dar la fel de eficiente. Consilierul ministerial a spus că se fac eforturi pentru ca tratamentul să conţină un număr de unităţi mai apropiat de media europeană, dar nu a precizat intervalul de timp în care va avea loc acest proces.

Puteti citi informatii despre acest subiect si aici.

Distribuie

Alte noutati