Dintre vedetele bursei, doar Transgaz, Transelectrica și Banca Transilvania au închis primul trimestru pe plus

Pentru majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori București luna martie 2014 a adus o scădere a valorii acțiunilor, pe fondul instabilității politice în plan european și intern.

La 31.03.2014, valoarea unei acțiuni Farmaceutica REMEDIA (simbol www.bvb.ro: RMAH) era de 0,24 lei, potrivit Ziarul Financiar din 02.04.2014.

Bursa a avut un început de an slab pe fondul turbulenţelor externe şi mediului politic instabil de pe plan intern, dar şi al noilor taxe anunţate de guvern, care afectează majoritatea companiilor de pe bursă, creşteri marcând doar acţiunile companiilor care au strălucit din punctul de vedere al rezultatelor obţinute anul trecut şi care îşi recompensează investitorii cu dividende importante şi acţiuni gratuite.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, performera de anul trecut a bursei, când s-au apreciat de 3,7 ori, nu au dezamăgit nici în acest debut de an, aducând un randament de 56%. Investitorii au fost atraşi de planurile ambiţioase ale omului de afaceri Gheorghe Iaciu la dezvoltatorul imobiliar şi de sumele importante pe care acesta le-a investit în ultimele luni în companie, care se ridică la circa 3,5 milioane de euro. 

Dintre titlurile mai lichide de pe bursă s-au evidenţiat în acest debut de an acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL), care au urcat cu 6,3% după ce compania şi-a majorat anul trecut profitul de cinci ori, la 200,1 mil. lei, şi a anunţat că acordă cele mai mari dividende de la listare, în valoare de 163,3 mil. lei (36,5 mil. euro).

O creştere de 5,3% au marcat şi acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), care a anunţat în debutul anului rezultate peste aşteptări în ultimul trimestru din 2013, iar dividendul propus de conducere a fost peste cel anticipat de analişti, compania acordând 60% din profitul de anul trecut, faţă de o rată de distribuţie de 50% estimată de majoritatea analiştilor de pe bursă.

Acţiunile producătorului de medicamente antibiotice Iaşi (ATB) s-au apreciat cu 5,9% după ce conducerea a anunţat un dividend în creştere cu 27% faţă de anul precedent. Rezultatele companiei din ultimele trei luni ale anului trecut anunţate în debutul acestui an au fost peste aşteptări, astfel că^dc la o scădere a câştigului în primele nouă luni, producătorul de medicamente a încheiat anul 2013 cu o creştere de circa 15% a profitului, la 31,4 mii. lei.

Titlurile producătorului de profiluri din PVC Teraplast Bistriţa (TRP) au urcat pe bursă în primele trei luni ale anului, evoluţie care vine în contextul în care compania a trecut pe profit în 2013, după 3 ani de pierderi consecutive. Lichiditatea a fost însă una destul de redusă, susţinută doar de o tranzacţie în valoare de 6,5 mii. lei prin care SIF Banat-Crişana a ieşit din acţionariatul societăţii.

O creştere de 4,6% au înregistrat în acest an şi titlurile Băncii Transilvania (TLV), care a raportat profituri importante într-o perioadă foarte dificilă pentru sectorul bancar şi a anunţat că va acorda şi în acest an acţiuni gratuite investitorilor.

De cealaltă parte, emitenţii care au renunţat să mai acorde dividende investitorilor, cum este cazul SIF Transilvania, au scăzut pe bursă cu până la 22% de la începutul anului. Majoritatea SIF-urilor au consemnat scăderi importante din cauză că dividendele propuse de conducerile acestora i-au dezamăgit pe investitori. SIF Banat-Crişana, care a anunţat că nu va acorda dividende nici în acest an, au pierdut aproape 12% din valoare, scăderi ample de 14% şi respectiv 8,4% consemnând şi titlurile SIF Moldova şi SIF Muntenia.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut în ultimele trei luni 9% din valoare, dividendele anunţate de companie fiind sub aşteptările investitorilor deşi compania petrolieră a obţinut un profit record anul trecut, de peste 4,8 mld. lei.

Totodată, titlurile Fondului Proprietatea au stagnat în acest debut de an, evoluţie care vine după ce anul trecut s-au apreciat cu peste 50%.

Bursa a intrat pe o tendinţă descendentă în ultimele luni, indicele extins al bursei, BET-XT, pierzând de la începtul lunii ianuarie 6% din valoare, iar indicele BET a coborât cu circa 4%.

„Au fost mai multe cauze ale corecţiilor, cea mai importantă fiind proiecţiile pe care le au făcut emitenţii în bugetele pentru acest an, care sunt destul de pesimiste. De exemplu, Petrom nu prognozează o creştere a profitului din cauza condiţiilor negative cauzate de guvern. Ca atare investitorii au devenit mai precauţi şi există o reţinere din partea acestora”, spune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Potrivit acestuia, într-un context normal de piaţă, fără evenimente cu impact important la nivelul bursei, după trecerea perioadei de dividende am putea avea o perioadă ‘tampon” pe bursă, cu tranzacţii reduse.

„Din luna iunie listările anunţate de guvern, precum cea de la Electrica, ar putea să mai anime piaţa din punctul de vedere al lichidităţii.Rezultatele companiilor pe primul trimestru sunt de asemenea foarte importante pentru că ele vor arăta dacă emitenţii au început anul cu stângul sau cu dreptul. în acest moment, pe fondul unor ştiri contradictorii legate de Rusia, piaţa suferă şi există încă incertitudine”, a conchis Marcel Murgoci.

Distribuie

Alte noutati