Cu un câștig de 8% din dividende, acțiunile Farmaceutica REMEDIA (BVB: RMAH) se situează în prima jumătate a clasamentului companiilor listate, în ceea ce privește revenirea la cifrele din anul de vârf 2007, se arată în ediția din 24.01.2014 a Ziarul Financiar.
Principalul indice al bursei, BET, ar mai trebui să crească cu 64% de la actualele niveluri pentru a atinge maximul din 2007, însă unele acţiuni de pe Brsă se află mult mai departe de nivelurile la care se tranzacţionau în vara aceluiaşi an. Diferenţa faţă de nivelurile istorice atinse de acţiuni reprezintă un reper important pentru investitorii de pe bursă pentru că acesta poate să ofere indicii importante cu privire la potenţialul de creştere pe care companiile îl au în anii următori mai cu seamă dacă economia se dezmorţeşte şi emitenţii încep să înregistreze rezultate care să susţină aprecierile.
Spre exemplu, acţiunile firmei de intermediere Broker Cluj (BRK), una dintre companiile incluse în indicele BET, ar trebui să-şi majoreze valoarea pe bursă de 163 ori doar pentru a egaliza nivelul de acum şase ani şi jumătate, iar acţiunile Băncii Carpatica (BCC) ar trebui să se multiplice de 5,7 ori ca să ajungă la maximul istoric atins în acelaşi an.
Chiar dacă anul trecut acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP) au fost „vedeta” bursei, apreciindu-se de aproape cinci ori, se tranzacţionează în prezent la numai 9% din valoarea pe care o aveau în vara anului 2007 şi din această cauză ar trebui să se aprecieze de peste 10 ori pentru a-şi atinge maximele.
O altă companie din sectorul de construcţii, Cemacon Zalău (CEON), care a crescut anul trecut de 2,5 ori, se află încă departe de maximele pe care le-a atins în urmă cu aproape şapte ani, valoarea din prezent fiind de 6,5 ori mai mică decât cea de atunci.
De altfel, majoritatea firmelor de construcţii se tranzacţionează cu discounturi foarte mari faţă de valorile de acum şase ani şi jumătate, acest sector fiind unul dintre cele mai afectate de criză.
Dintre acţiunile mai importante de pe bursă, cele care au cel mai mult de recuperat faţă de maximele din 2007 sunt titlurile Transelectrica Bucureşti (TEL), BRD SocGen (BRD) şi Antibiotice Iaşi (ATB), care se află la o treime faţă de valorile maxime şi ar trebui să-şi tripleze valoarea actuală doar pentru a reveni la nivelul de acum şase ani şi jumătate.
Acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) şi cele ale Băncii Transilvania (TLV) se numără printre acţiunile care sunt mai apropiate de maximele din 2007, dar şi acestea ar trebui să urce cu 72% şi respectiv 64% de la actualul nivel pentru a le atinge.
Companiile care au obişnuit în ultimii ani acţionarii cu dividende au fost în topul preferinţelor acestora, astfel că se tranzacţionează în prezent la discounturile cele mai mici faţă de maximele din 2007. Spre exemplu, acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) mai au de recuperat doar 13% pentru a atinge nivelul istoric de acum şase ani şi jumătate, iar dacă luăm în calcul şi dividendele, acestea au generat un profit de circa 22% investitorilor în respectivele acţiuni.
Una dintre explicaţii este faptul că acţiunile Conpet erau mai puţin căutate de investitori în 2007, când erau cotate pe RASDAQ, în timp ce acum se tranzacţionează la prima categorie a BVB şi simt mai vizibile.
Titlurile Petrom (SNP) se află cu doar 19% sub maximele istorice atinse în 2007, dar investitorii care le-au ţinut în portofoliu în tot acest timp au încasat şi dividende importante, astfel că ei mai au de recuperat doar 3,3% pentru a-şi acoperi în întregime pierderile suferite de pe urma crizei mondiale.
Acţiunile unora dintre companiile de la bursă care au avut rezultate slabe pe timpul crizei, cum ar fi Maillis România (MIM) şi Electroputere Craiova (EPT), ar trebui să se aprecieze de 100 de ori şi respectiv 40 de ori pentru a ajunge la nivelurile maxime la care se tranzacţionau în vara anului 2007.
Din aceeaşi categorie fac parte şi companiile omului de afaceri Gheorghe Călburean, respectiv Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), a căror valoare ar trebui să crească de 27 şi respectiv 14 ori pentru a reveni la preţurile la care se tranzacţionau în vara anului 2007.