Campionii energetici de pe bursă anunţă săptămâna aceasta cum împart profiturile de 6,7 mld. lei de anul trecut

Farmaceutica REMEDIA Deva (simbol www.bvb.ro: RMAH) se numără printre companiile listate ce vor oferi acționarilor dividende, scrie Ziarul Financiar din 24.03.2014. Valoarea acestora se ridică la mai mult de jumătate din profitul net obținut de companie în 2013.

Săptămâna aceasta atenţia investitorilor va fi îndreptată spre companiile din sectorul energiei care-şi vor anunţa dividendele odată cu convocarea adunărilor generale, printre acestea numărându-se Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Conpet.

Miza este importantă, dividendele totale pe care cele şase companii sunt aşteptate să le anunţe ridicându-se la aproximativ 3,5 mld. lei (780 mil. euro).

Companiile din energie sunt în prim-planul investitorilor, devenind principala miză pentru dividende, după ce SIF-urile au tăiat sau au redus semnificativ începând cu acest an dividendele către acţionari, iar Fondul Proprietatea a renunţat să mai distribuie dividende optând în schimb pentru alte moduri de recompensare a acţionarilor, precum răscumpărările de acţiuni sau distribuţiile din capitalul social.

Petrom este aşteptată să convoace în următoarele zile adunarea generală anuală, ocazie cu care va anunţa şi dividendele distribuite în acest an către acţionari din profitul record pe care 1-a obţinut anul trecut şi care s-a cifrat la 4,82 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro). Dacă rata de distribure a dividendelor se va menţine, Petrom ar putea să acorde acţionarilor dividende brute în valoare de aproape 2 mld. lei (442 mil. euro). Raportat la ultimul preţ din piaţă, de 0,4302, randamentul din dividende în acest caz s-ar ridica la 8,1%.

Producătorul de gaze Romgaz (SNG) a convocat joia trecută adunarea generală anuală pentru data de 28 aprilie, însă pentru moment nu a furnizat informaţii cu privire la dividendele pe care le va distribui în acest an. Analiştii mizează că rata de distribuire, de 85%, se va păstra, iar în acest caz valoarea dividendelor brute acordate către acţionari s-ar cifra la circa 791 mii. lei (176,5 mil. euro), iar randamentul dividendului ar fi de circa 6%. Anul trecut profitul Romgaz s-a diminuat cu 16,8%, la 930,7 milioane de lei (211 milioane de euro).

Conducerea producătorului de energie electrică Nuclearelectrica energie electrica Nuclearelectrica -.CSNţf) este aşteptată de asemenea să convoace AGA până la finalul săptămânii, miza fiind în primul rând dividendele pe care compania urmează să le distribuie din profitul record obţinut anul trecut, de 417,4 milioane de lei (94,4 mii. euro), care a întrecut de 17 ori rezultatul obţinut în 2012. La o rată de distribuire de 85%, randamentul din dividende în cazul Nuclearelectrica ar fi de 13,7%, iar dividedele totale ar însuma 338 mil. lei (75,4 mil. euro), aşteptate cu interes de acţionarii companiei, care au suferit pierderi importante pe bursă în ultima perioadă după ce preţul acţiunilor a scăzut abrupt.

Trangaz Mediaş (TGN) ar putea să convoace încă de astăzi adunarea generală anuală care a fost programată pentru data de 24 aprilie, pentru a se încadra în termenul prevăzut de lege.

Analiştii mizează că Transgaz va anunţa un dividend brut de 14,8 lei/acţiune, mai mic cu circa 30% faţă de anul precedent, după ce conducerea a dat semnale cu ocazia prezentării bugetului pentru acest an că va propune reducerea nivelului de distribuire a dividendelor la 50%, faţă de 85% în anul precedent.

Chiar şi în aceste condiţii, raportat la ultimul preţ de pe bursă, de 196,6 lei/acţiune, dividendul s-ar traduce printr-un randament de 7,5%. Anul trecut Transgaz şi-a majorat profitul cu 2,3%, la 336,9 mil. lei (76,2 mil. euro) pe fondul unor rezultate peste aşteptări raportate în ultimul trimestru, de 177,4 mii. lei Până astăzi cele mai mari dividende pe 2013 le-a anunţat SIF Oltenia: 92,8 milioane de lei.(circa 40 mii. euro).

Transelectrica a revenit recent în atenţia ‘vânătorilor” de dividende de pe bursă, ca urmare a îmbunătăţirii profi tabilităţii companiei, după ce rezultatele din anii anteriori nu au permis companiei să distribuie dividende importante. în 2013 profitul Transelectrica s-a majorat de 4,7 ori, la 162,3 mil. lei (36,7 mil. euro), iar analiştii mizează că 85% din profit, respectiv 137,8 mil. lei (30,7 mil. euro), se va îndrepta către dividendele acţionarilor. Dividendul brut pe acţiune în acest caz s-ar cifra la 1,88 lei/unitate, care raportat la ultimul preţ de pe bursă, de 15,29 lei/acţiune, se traduce printr-un randament aşteptat de 12,3%.

SIF-urile închid robinetul cu dividende SIF Transilvania, care era până recent „campioana” dividendelor de pe bursă, cu randamente care depăşeau 20% pe an, a decis să nu mai acorde în acest an dividende. în acelaşi timp, acţionarii SIF-ului nu au venit până la data limită cu propuneri alternative de repartizare a profitului de anul trecut, aşa cum de regulă procedau până acum atunci când erau nemulţumiţi de propunerile conducerii de distribuire a dividendelor.

Totodată, SIF Banat-Crişana a decis pentru al doilea an la rând să nu mai distribuie dividende, iar conducerea SIF Moldova a propus dividende de trei ori mai mici decât anul trecut.

Dividendele de la SIF Muntenia sunt în acelaşi timp sub semnul între bării după ce acţionarul cel mai influent, Gheorghe Iaciu, a decis să iasă din Gheorghe Iaciu, a decis să iasă din acționariat, iar conducerea SIF-ului a propus două variante de distribuire, respectiv 85% din profit sau nedistribuirea de dividende.

Conducerea SIF Oltenia este singura care a propus dividende mai mari decât anul trecut. Suma propusă este de 92,8 mii. lei, reprezentând 71% din profitul de anul trecut. Dacă propunerea va fi adoptată, acţionarii ar putea primi dividende de 0,16 lei/acţiune, iar randamentul în acest caz ar ajunge la 8,3% dacă se ia în calcul ultimul preţ al acestor titluri de pe bursă, de 1,93 lei/acţiune.

Doar Antibiotice şi Zentiva dau dividende din medicamente. Conducerea Antibiotice a propus ca şi anul trecut repartizarea către dividende a circa jumătate din profitul obţinut anul trecut, de 31,4 mii. lei. Dividendul brut care ar putea reveni acţionarilor companiei este de 0,023 lei/acţiune, respectiv 3,9% din ultimul preţ al titlurilor pe bursă, de 0,59 lei/acţiune, iar decizia va fi luată cu ocazia AGA convocată pentru data de 24 aprilie. Producătorul de medicamente Biofarm (BIO) pe de altă parte a renunţat să mai distribuie dividende după ce compania a fost preluată de SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, conduse direct şi indirect de Dragoş Bîlteanu. Săptămâna aceasta şi-ar putea anunţa dividendele şi Zentiva Bucureşti (SCD), al treilea producător de medicamente de pe bursă, care a avut anul trecut un profit net de 42,9 mii. lei, în creştere cu 33%.

Anul trecut, Zentiva a redus rata de a dividendelor din profit la 62/o după ce în precedenţii doi ani a distribuit profiturile în întregime.

Până acum au mai anunţat repartizări de dividende Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Aerostar Bacău (ARS), Artego Târgu Jiu (ARTE), voestalpine VAE Apcarom Buzău (APC), Bermas Suceava (BRM), Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), Turism Felix (TUFE) şi THR Marea Neagră (EFO). Cel mai valoros dividend îl propune Apcarom Buzău, cu un randament de circa 8,1%. În schimb, producătorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ), care anul trecut a distribuit în premieră dividende, a propus anul acesta ca tot profitul pe 2013 să rămână în societate. Resursele companiei au fost îndreptate în schimb spre răscumpărarea de acţiuni de pe bursă în vederea anulării acestora.

Distribuie

Alte noutati