Acţiunile Farmaceutica REMEDIA (simbol www.bvb.ro: RMAH) s-au apreciat cu 8,69% în luna mai 2014, potrivit ediţiei din 03.06.2014 a Ziarului Financiar.
Raportările cu rezultatele financiare pe primul trimestru făcute de companii alături de intrarea la cumpărare a unor fonduri mari de investiţii au făcut din luna mai o perioadă neaşteptat de bună pentru investitori, indicele BET recuperând pierderea din primele patru luni şi afişând un plus de 3,52% faţă de începutul anului.
„Sell in may and go away” a fost o zicală mai mult ignorată de investitori în acest an. Deşi în luna mai sunt majoritatea datelor de înregistrare pentru dividendele pe care le acordă companiilor listate la bursa din Bucureşti, iar investitorii aleg să vândă de acţiuni după ce trec datele de dividend, de această dată scăderile acţiunilor nu au mai fost atât de ample.
Unele acţiuni chiar au crescut,,deşi au acordat dividende acţionarilor (SIF Moldova, Romgaz, Transelectrica) păstrându-şi astfel atractivitatea şi după trecerea datelor de dividende. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a avansat cu 4,64% luna trecută, reuşind astfel să treacă pe un plus de 3,52% după primele cinci luni. La finalul lunii aprilie, indicele BET avea un minus de peste 1% de la începutul anului. Şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi cele ale Fondului Proprietatea au raportat creşteri consistente în luna mai ducând astfel indicele BET FI la un avans de 2,64% în mai, însă pentru primele cinci luni din an indicele raportează o scădere de 8,3%.
Acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 16%, urmate de cele ale SIF Muntenia cu o creştere de 11%. Fondul Proprietatea a crescut cu 7%. Acţiunile bancare au avut o evoluţie mixtă: titlurile BRD au avansat cu 8,5%, recuperând astfel mare parte din pierderile din primele patru luni, acţiunile Băncii Transilvania s-au corectat cu minus 2,7%, dar se menţin cu un avans de 5,7% pentru primele cinci luni, iar cele ale Băncii Comerciale Carpatica au scăzut cu 2,3% în luna mai.
„Luna mai a fost o lună bună pentru investitori, în condiţiile în care rating-ul de ţară a fost ridicat de agenţia S&P la categoria recomandată investiţiilor, iar bursele americane şi cea germană sunt la maxime istorice. Bursa de la Bucureşti nu a ajuns încă la nivelurile de dinainte de criză, aşa cumjs-a întâmplat cu bursa americană, însă există premisele ca piaţa românească să intre pe un trend ascendent până la finalul anului, dacă nu se reaprind tensiunile din regiune”, a spus Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
Acţiunile companiei Transilvania Construcţii (COTR) au avut cel mai mare avans în luna mai din rândul acţunilor listate la bursă, respectiv de 47%. Cu toate acestea, titlurile companiei de construcţii se menţin pe un minus de 16% în primele cinci luni. Urmează acţiunile producătorului de benzi de cauciuc Artego (ARTE) cu un avans de 403% Şi de cele ale producătorului de componente pentru industria aeronautică Turbomecanica (TBM), care au crescut cu 25,4%. La extrema opusă a clasamentului se situează acţiunile Alumil (ALU), care s-au depreciat cu aproape 42% în luna mai, acţiunile Contor Grup (CGC) cu o scădere de 30% şi cele ale producătorului de energie Nuclearelectrica cu o scădere de 14% luna trecută.
Indicele bursier BET-NG, ce reuneşte evoluţia celor mai lichide companii din energie, este singurul care a scăzut în luna mai, raportând cu minus 1,6%. La scăderea indicelui, în afară de acţiunile Nuclearelectrica au mai contribuit şi acţiunile Petrom, care au scăzut cu 3,3%, acţiunile Transgaz cu un minus de 4%.Pe de altă parte, acţiunile Romgaz au urcat cu aproape 3%, iar cele ale Transelectrica au crescut cu circa 2% în luna mai.
În luna mai, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe bursă a fost de circa 51 milioane de lei, în creştere cu aproape 16% faţă de luna aprilie, semn că au mai intrat bani noi în piaţă. Acţiunile BRD, cele ale Romgaz, Fondul Proprietatea şi cele ale Petrom au făcut obiectul unor tranzacţii mari de tip deal în ultimele zile ale lunii mai.
„Numărul mare de deal-uri care se fac în piaţă şi care deţin o pondere de peste 50% din rulajul zilnic semnalizează intrarea unor fonduri strâne de investiţii pe bursă”, a spus Rareş Nilaş, directorul general al casei de brokeraj BT Securities.
Alimentaţi de evoluţia bună a bursei din luna mai, brokerii se aşteaptă ca entuziasmul investitorilor să continue şi în iunie, mai ales că oferta publică de vânzare de acţiuni derulată de Electrica este programată să înceapă în prima jumătate a lunii.
„Investitorii de retail sunt interesaţi să paticipe la oferta Electrica şi aşteaptă să vadă preţul la care se vor vinde acţiunile în ofertă şi cum va fi structurată oferta. Mă aştept să intre capitalul nou în oferta Electrica din partea investitorilor de retail având în vedere că economiile nu mai sunt remunerate foarte atractiv la bancă”, a adăugat Nilaş.
Grupul de distribuţie a energiei Electrica, cu venituri de 52 miliarde de lei, pregăteşte o ofertă publică de vânzare a 51% din acţiuni, în vederea listării la bursa din Bucureşti. Oferta se va derula concomitent pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra, unde se vor tranzacţiona instrumente financiare numite GDR.
În premieră, statul le va garanta micilor investitori care vor subscrie la ofertă un prag minim de 1.000 de acţiuni, SURSA: BVB echivalentul unei sume de circa 3.600 de euro dacă este luată în calcul suma de peste 390 milioane de euro pe care vrea să o strângă statul de la investitori.
Oferta Electrica este aşteptată să fie cea mai mare listare de pe bursa de la Bucureşti, peste cea derulată de Romgaz în toamna anului trecut.