Farmaceutica Remedia (RMAH) a intrat brusc in top chiar pe primul loc, cu cel mai mic P/​E dintre emitentii luati in calcul, dupa ce in T3 2020 a fost finalizata vanzarea a 52 de farmacii catre Help Net pentru circa 40 mil.​

Indicatorul P/E (pret pe actiune/profit pe actiune) este cel mai important multiplu de piata, asta pentru ca si profitul este cel mai important indicator pentru orice companie. Totusi, profitul este mai volatil decat alti indicatori, fiind supus influentei multor factori conjuncturali.

Cele mai bune exemple de profit conjunctural le putem gasi chiar in prima parte a tabelului de mai sus. Farmaceutica Remedia (RMAH) a intrat brusc in top chiar pe primul loc, cu cel mai mic P/E dintre emitentii luati in calcul, dupa ce in T3 2020 a fost finalizata vanzarea a 52 de farmacii catre Help Net pentru circa 40 mil. RON. Este vorba de aproape doua treimi din capitalizarea companiei, iar profitul obtinut din aceasta operatiune este de 15 ori mai mare decat cel obtinut pe tot parcursul anului 2019.

Desi e vorba de un profit nerecurent, este totusi un profit obtinut efectiv, cu o intrare de numerar importanta in firma. In functie de modul de utilizare al acestei intrari de numerar, valoarea de piata a companiei ar putea ramane aceeasi (daca banii raman in firma si acopera activitatea curenta) sau ar putea creste in mod semnificativ (daca sunt distribuiti catre actionari sau sunt investiti in achizitii semnificative).

Articolul intreg: https://www.financialmarket.ro/piata-de-capital/bursa/analiza-prime-transaction-companiile-listate-la-bvb-raman-atractive-dupa-rezultatele-celui-de-al-treilea-trimestru/

Distribuie
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Alte noutati