Acţiunile de pe bursă au marcat creşteri de până la 30% în aprilie

Acțiunile Farmaceutica REMEDIA (simbol www.bvb.ro: RMAH) s-au apreciat cu 14, 17% în luna aprilie 2014, se arată în ediția din 02.05.2014 a Ziarul Financiar.

Luna aprilie a adus creşteri importante pentru acţiunile de dividend, dar a revenit şi apetitul investitorilor pentru titluri riscante, în timp ce acţiunile SIF-urilor, care au dezamăgit investitorii pentru că au tăiat dividendul, au înregistrat corecţii majore.
Titlurile companiilor care oferă dividende consistente s-au aflat în prim – planul investitorilor luna trecută, interesul ridicat urcând cotatiile acestora cu până la 27%.
Spre exemplu, acţiunile Transelectrica, care va plăti în acest an dividende de 5,5 ori mai mari ca anul precedent, au urcat pe bursă în aprilie cu 11%, iar cele ale producătorului de profiluri din aluminiu Alumi Rom Industry (ALU), care a luat investitorii prin surprindere acordând dividende record pentru prima dată în ultimii ani, s-au apreciat cu 27%.
Titlurile companiilor deţinute de omul de afaceri Gheorghe Călburean, Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), s-au aflat în topul creşterilor de luna trecută, cu aprecieri de 30% şi respectiv 24%, rulajele fiind destul de scăzute însă, de 1,3 mii. lei şi 0,77 mii. lei. Aceste titluri au revenit după o corecţie puternică în lunile anterioare, investitorii mizând pe proiecţiile de bugete din acest an, care indică o revenire pe profit după pierderi semnificative anul trecut.
Indicele general al bursei, BET-C, a câştigat 2,1% luna trecută, dar se menţine pe minus de la începutul anului cu 2,3%.
Creşterea din aprilie s-a datorat în parte unei evoluţii pozitive în ultima şedinţă a lunii, de miercuri, când indicele a câştigat 12%.
„Evoluţia pozitivă de miercuri este posibil să se datoreze apropierii indicelui Dow Jones de maximele din luna decembrie. Acum să vedem dacă acest trend se va menţine pentru că datele nu arată prea bine, cu o creştere slabă a PIB-ului SU A în primul trimestru. Este posibil ca acest optimism de pe pieţe să fie exacerbat şi să urmeze o corecţie cel puţin tehnică”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Estinvest.

Creşterile din aprilie de pe bursa de la Bucureşti au fost susţinute de anunţurile de dividend şi reducerea temerilor investitorilor legate de evenimentele din Ucraina şi Rusia, dar şi de contextul pozitiv de pe plan intern.
Investitorii au revenit la sentimente mai bune luna trecută şi şi-au îndreptat atenţia spre acţiuni riscante şi cu lichiditate mică, precum Romcarbon Buzău (ROCE), care au urcat cu 23%, Carbochim Cluj (14,3%), Turbomecanica Bucureşti (12,3%) sau Altur Slatina (12%).

Acţiunile Petrom şi Romgaz, care vor distribui cele mai mari dividende de pe bursă în acest an, de 1,7 mld. lei şi respectiv 990 mii. lei, au adus câştiguri de 6,6% şi respectiv 5,7% luna trecută. De asemenea, rezultatele bune raportate de Banca Transilvania (TLV) au dus acţiunile în sus cu 4%. Fondul Proprietatea (FP), care a înregistrat o creştere de 51% anul trecut, a pierdut 8,5% în aprilie, scădere cauzată în parte de operaţiunea de reducere a capitalului social cu 5%.

Acţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia, de la care investitorii aşteptau în acest an dividende importante, au înregistrat printre cele mai mari scăderi luna trecută, corectâfidu-se cu 7,2% şi respectiv 12% după ce acţionarii nu au aprobat distribuirea de dividende în acest an.

„Investitorii au fost neplăcut surprinşi de propunerile consiliilor de administraţie de la SIF-uri privind dividendele şi de decizia de la AGA de la SIF Oltenia şi sunt uşor dezamăgiţi, de aceea mă aştept să existe o oarecare poziţie de vânzare din partea unora dintre ei. Totuşi evoluţia acestora este legată de contextul general”, a spus Murgoci.
Cele mai mari creşteri de la începutul anului au fost înregistrate de titlurile Alumil Rom Industry şi Impact Developer & Contractor, care s-au apreciat cu 70% şi respectiv 45%.

Creşteri importante au mai marcat Romcarboij Buzău (32,4%) şi Teraplast Bistriţa (26%), pe seama proiecţiilor de bugete pentru acest an, care arată indicatori în creştere. Dintre titlurile lichide, Transelectrica conduce plutonul câştigurilor din primele patru luni, cu un avans de 18%, urmate de acţiunile Transgaz şi Banca Transilvania, care au marcat creşteri de peste 8% fiecare.

Petrom şi FP s-au numărat printre titlurile pierzătoare, acestea corectându-se cu 3,2% şi respectiv 8,9% în primele patru luni ale anului.

Brokerii sunt de părere că luna mai va fi una liniştită pe bursă şi nu anticipează evoluţii majore în sens negativ.

Distribuie

Alte noutati