Lichiditățile Farmaceutica REMEDIA (simbol www.bvb.ro: RMAH) însumau 27,5 mil. lei la 31.03.2014, potrivit unei analize publicată de Ziarul Financiar în 10.06.2014.
Şaptezeci de companii listate pe bursa de la Bucureşti cu excepţia băncilor dispuneau la finele lunii martie de lichidităţi sub formă de cash şi depozite bancare care însumau 1,9 miliarde de euro, cu 580 de milioane de euro mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când se cifrau la 1,3 miliarde de euro, potrivit unei statistici realizate de ZF.
Romgaz (SNG), Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN) sunt companiile de la bursă care dispun de cel mai mult cash, acestea având la 31 martie 2014 lichidităţi care însumau 5,5 miliarde de lei (1,26 miliarde de euro).
Creşterea considerabilă a lichidităţilor companiilor de la bursă, în special din sectorul energetic, arată faptul că acestea ar putea recompensa anul viitor investitorii cu dividende mai mari decât în acest an, spun analiştii.
”Valoarea în creştere a lichidităţilor este un indiciu că emitenţii de la bursă generează din operaţiuni un nivel de cash care depăşeşte plăţile curente, fapt ce arată că şi-ar putea permite pro grame de investiţii mai ambiţioase şi că dividendele pe care le acordă sunt sustenabile. Cu preţul actual de pe bursă şi cu profitul estimat pe anul 2014 putem să vorbim în acest moment de un randament aşteptat din dividende de peste 7-8% la Transgaz şi Romgaz, de circa 10% la Transelectrica şi peste 5% la Petrom şi Fondul Proprietatea în condiţiile în care randamentele la depozite sunt sub 4%”, spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare al BCR.
Romgaz şi-a majorat numai în ultimul an cash-ul din conturi cu 38%, la aproape 2,2 miliarde de lei (492 milioane de euro), în timp ce Petrom şi-a sporit lichidităţile în ultimul an cu 46%, la 468 milioane de euro. Evoluţia a fost susţinută în principal de profiturile în creştere accelerată înregistrate de acestea în ultimele 12 luni.
Lichidităţile din conturile Nuclearelectrica erau la finele lunii martie de 4,3 ori mai mari decât acum un an şi se cifrau la 1,3 mld. lei (305 mil.euro).
Totuşi trebuie ţinut cont de faptul că emitenţii de la bursă vor trebui să utilizeze o parte din aceste lichidităţi pentru dividendele acţionarilor.
Creşterea accelerată a lichidităţilor este însă un semn bun, mai ales că a avut loc în condiţiile în care afacerile companiilor au rămas mai mult pe loc în ultimul an, însă unele companii au beneficiat de conjuncturi favorabile sau şi-au redus programele de investiţii, fapt ce le-a permis să-şi crească considerabil cash-ul din conturi.
Spre exemplu, Petrom şi Romgaz au beneficiat în ultimul an de liberalizarea preţurilor la gaze. Petrom a raportat anul trecut un profit record, de 4,8 mld. lei, cu 25% mai ridicat decât în 2012, din care a acordat anul acesta o rată mai mică de distribuţie a dividendelor faţă de anul precedent, motiv pentru care lichidităţile companiei au urcat puternic, cu 46%.
Cazul Transelectrica, care şi-a majorat lichidităţile de aproape trei ori, la 675 mil. lei (153 mil. euro), este unul special, contribuţia principală fiind emisiunea de obligaţiuni derulată la finele anului trecut de companie, însă şi profitul societăţii s-a majorat puternic în primul trimestru al anului, cu 49%, la 136,5 mil. lei (30,5 mil. euro).
Raportat la valoarea lor de piaţă, cele mai lichide companii de la bursă sunt Conpet, unde lichidităţile din conturi reprezintă 73% din capitalizarea companiei, respectiv Casa de Bucovina (BCC) şi Şiretul Paşcani (SRT), unde lichidităţile depăşesc valoarea de pe bursă a companiilor. Ultimele două cazuri sunt mai speciale în condiţiile în care lichidităţile nu provin din activitatea operaţională, ci din vânzări de active sau împrumuturi bancare.