Creșterile din 2013 vor fi greu de egalat. Pe ce acțiuni și sectoare mizează analiștii în 2014

Acțiunile Farmaceutica REMEDIA (BVB:RMAH) s-au apreciat cu 11,2% în 2013, se arată în ediția din 07.01.2014 a Ziarul Financiar.

În 2013, mai mult de jumătate dintre acţiunile companiilor cotate pe bursa de la Bucureşti le-au adus investitorilor câştiguri de peste 10%, iar 18 companii au oferit randamente de peste 50%, iar printre acestea se numără titluri lichide precum FP şi Banca Transilvania. Aceste performanţe vor fi greu de egalat în 2014, iar dividendele vor conta mai mult anul acesta.


Cei mai mulţi analişti consideră că în condiţiile incertitudinilor care se manifestă încă pe plan macroeconomic şi riscurilor privind unele corecţii pe pieţele externe după creşterile furibunde de anul trecut, titlurile care aduc randamente ridicate din dividende vor rămâne în atenţia investitorilor în 2014 alături de ofertele publice anunţate de stat, cea mai aşteptată fiind Hidroelectrica.

‘O acţiune care atrage atenţia şi care are potenţial mai mare de creştere este Transgaz, care este ajutată de un free-float mai mare, de 41,5%, după ieşirea Fondului Proprietatea. Faptul că anul trecut a fost afectată de provizionul pentru proiectul Nabucco, din start anul acesta va avea un profit cu cel puţin 100 de milioane de lei mai mare. De asemenea, impactul creşterilor de tarif şi modificările de structură a tarifelor se vor vedea mai degrabă în 2014. După ultimele discuţii, noi credem că Transgaz nu va pierde businessul de tranzit care-i aduce în prezent circa jumătate din profit. Vorbim la Transgaz de un randament al dividendului de 6% cu profitul anului trecut şi de 10% cu profitul estimat pentru acest an”, spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

El vede potenţial important de creştere şi- la Transelectrica, anticipând că percepţia riscului de reglementare se va îmbunătăţi substanţial începând din acest an ca urmare a majorărilor de tarif de care a beneficiat pentru 2013 şi 2014 şi în condiţiile planului de administrare al noului consiliu de supraveghere, care ar putea fi mai proactiv în negocierile cu ANRE privind recunoaşterea investiţiilor în tarifele de transport.
‘Transelectrica are o îndatorare redusă faţă de companiile similare din ‘Dacă economia autohtonă are şanse de creştere mai mari, într-un context favorabil de piaţă la nivel internaţional, acţiunile care vor supraperforma se pot găsi în sectoarele cu caracter ciclic, sensibile la evoluţia economică”, spune Daniela Ropotă.

Mihai Căruntu consideră că majorarea pragului la SIF-uri nu mai reprezintă o miză, având în vedere că la SIF Banat-Crişana acest prag nu 1-a împiedicat pe Dragoş Bâlteanu să-şi impună punctul de vedere şi să schimbe profilul acesteia, eliminând distribuirea de dividende de către societate.

‘Preferata noastră rămâne SIF Oltenia, care este singura care nu este nevoită să vândă din active ca să acorde dividende şi are un randament din dividende de 8% cu profitul pe anul trecut”, spune Căruntu.

El spune că acţiunile Petrom şi Romgaz (SNG) au de asemenea potenţial de creştere având în vedere că cea mai mare parte a programului de liberalizare a preţului la gaze pentru consumatorii industriali se va produce în 2014 sau 2015 în cazul în care guvernul mai prelungeşte termenul cu încă un an.

‘Preţul gazului pentru consumatorii industriali ar trebui să crească cu 70% în acest an şi cu 10% pentru consumatorii casnici, iar impactul preţului va compensa efectul taxei speciale şi redevenţelor mai mari. După scăderea de anul trecut nu cred că mai este loc de scădere cel puţin în ceea ce priveşte consumul de energie. La gaze ar putea să mai scadă din cauza creşterii preţului, dar nu substanţial, până la 5%, însă scăderea consumului se va vedea în importuri mai mici de gaze din Rusia.

Transelectrica şi Transgaz sunt de asemenea protejate de reglementare, pentru că cu cât scade consumul, cu atât sunt premise mai mari să le fie majorate tarifele”, spune Căruntu.
a vest şi cred că în următorii ani îşi va menţine un profit peste nivelul de 100 milioane de lei. Ponderea tarifului de transport în preţul final al energiei este de circa 5%, ceea ce lasă destul spaţiu ANRE să acorde majorări de tarife companiei în viitor. De asemenea, vorbim de un randament din diivende la Transelectrica de 6,5% şi un profit de peste 120 de milioane de lei pe anul trecut”, spune Căruntu.

Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville, mizează de asemenea pe acţiunile Transgaz, Transelectrica, Petrom, precum şi pe acţiunile companiilor farmaceutice.

‘Pe piaţa locală, alături de IPO-urile promise de stat pentru acest an (în special cea a Hidroelectrica) ne-au atras în ultimele luni titlurile OMV Petrom, Transgaz şi Transelectica, dar şi cele ale Antibiotice Iaşi şi ale Zentiva (deşi pentru ultimele două trendurile macroeconomice nu sunt neapărat favorabile). Referitor la sectoare cred că tehnologia va continua să se afle în topul preferinţelor investitorilor. Alături de ea sectoarele de tipul bunurilor şi serviciilor de consum discreţionare precum auto, media, turism şi al bunurilor industriale (echipamente, maşinării) au premise favorabile privind prin prisma mediului macroeconomic.

De asemenea, companiile din domeniul energetic pot beneficia de revirimentul economiilor”, spune Dumitrescu.
Analiştii mai mizează pe acţiunile SIF-urilor, precum şi pe titlurile Fondului Proprietatea, care ar putea încasa dividende importante de la companiile energetice.

In condiţiile unor previziuni economice destul de modeste în anul curent, evoluţia bursieră ar trebui să rămână 59 % a fost randamentul adus anul trecut de titlurile Fondului Proprietatea (FP), cele mai tranzacţionate de pe bursa de la Bucureşti.
pozitivă, dar moderată. scoate In primele luni, doar dividendele mai sunt în acest moment o miză pentru investitorii de pe bursă în lipsa unor informaţii clare referitoare la listări şi în aşteptarea unor corecţii pe plan extern. Astfel din acest punct de vedere, printre acţiunile interesante la început de an se numără SIF Transilvania, SIF Moldova, SIF Oltenia, Transelectrica, Petrom şi Fondul Proprietatea”, spune Daniela Ropotă, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Potrivit acesteia, programul de reducere a dobânzii şi previziunile de creştere în privinţa exporturilor ar trebui să aibă un impact considerabil în sectoarele construcţii, industrie şi servicii, dar în special în cea de-a doua parte a anului.
firma din dificultate şi a negocia restructurarea creditului contractat de la BCR, care produce pierderi mari companiei.
Antibiotice Iaşi şi Banca Carpatica se numără printre surprizele anului, acestea aducând câştiguri de 80% şi respectiv 72,4% incluzând dividendele.

De asemnenea, dintre titlurile mai lichide s-au remarcat titlurile Fondului Proprietatea, cu un randament de 59,1% în 2013 ca urmare a presiunilor exercitate de principalul acţionar, fondul de hedging american Elliott pentru reducerea discountului faţă de active.

Câştiguri de peste 50% au mai adus anul trecut şi acţiunile Biofarm Bucureşti (BIO), SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV).

Mai mult de jumătate din acţiunile de la BVB au adus câştiguri de peste 10% Topul câştigurilor de pe bursă în 2013 (final), pe baza evoluţiei preţurilor acţiunilor şi a dividendelor distribuite de companiile cotate Daniela Ropotă, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj Intercapital Invest în condiţiile unor previziuni economice destul de modeste în., anul curenţ evoluţia bursieră ar trebui să rămână pozitivă, dar moderată. în primele luni, doar dividendele mai sunt o miză pentru investitori în lipsa unor informaţii clare referitoare la listări şi în aşteptarea unor corecţii pe plan extern.

El estimează că randamentul dividendelor în cazul Petrom şi Fondul Proprietatea ce vor fi acordate în acest an este de circa 4%, de peste 5,5% în cazul Romgaz şi consideră că o altă acţiune cu potenţial este Conpet Ploieşti (COTE), unde estimează un randament din dividende de peste 8%.

In ceea ce priveşte acţiunile din sectorul bancar, analistul BCR spune că acestea rămân riscante, fiind posibil să aducă atât câştiguri importante, cât şi pierderi semnificative investitorilor şi crede că se vor menţine volatile din cauza impredictibilităţii privind cheltuielile cu provizioanele şi dinamica creditării.

‘Biofarm este o acţiune bună, cu un management bun şi poziţionată pentru creşterea afacerilor în continuare, dar problema este că a crescut destul de mult, se tranzacţionează la de trei ori afacerile. Nu mai sunt afaceri evaluate la nivel acesta pe bursă. Situaţia Nuclearelectrica rămâne neclară din cauză că ar putea fi foarte afectată de taxa specială pe construcţii, care ar putea afecta profitul cu circa 100 milioane de lei dacă se va confirma”, a conchis Căruntu.

Distribuie
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Alte noutati